Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Om Spedalskhed

Om Spedalskhed

Spedalskhed er forårsaget af bakterien myco-bacterium-leprae. Sygdommen smitter, selv om de fleste mennesker er immune over for den. For de uheldige, ca. 5 pct., som er modtagelige for smitten, er det første tegn på sygdommen pletter på huden.

Blege pletter

Victoria har tydelige tegn på pigment forandringer i huden – tegn på spedalskhed.

En lysere plet på huden med nedsat følsomhed kan være det første tegn på spedalskhed. Er det spedalskhed på dette tidlige udviklingsstadie kan hele behandlingen klares med en tabletkur i 6 måneder. Allerede efter et par dages medicinsk behandling, er patienten smittefri.

Nedsat følsomhed

Hvis personen ikke kommer til behandling, når de første tegn på spedalskhed har vist sig, kan sygdommen udvikles. Spedalskhedsbakterien har for vane at sætte sig til hvile i en nerveskede på en nerve, der ligger tæt under huden. Her kan den sidde og roligt vente på, at der sker et eller andet, som kan få den til at vokse. Nu er bakterien i gang med at udvikle sig rundt om den angrebne nerve, som efterhånden helt ødelægges. Og derved har patienten nedsat eller manglende følsomhed i huden i et mindre eller større område.

Lammelser

Tegnene på spedalskhed er også nedsat eller ophævet muskelkraft i en eller flere muskler. Helt typisk for en spedalsk er en klohånd, hvor den muskel, der normalt åbner hånden, er sat ud af funktion. Eller en dropfod, hvor forfoden ikke kan løftes, fordi den nødvendige muskel ikke fungerer.

Blindhed

Tidligere var spedalskhed skyld i hver tredje blindhed i den 3. verden. Spedalskhed er ikke en øjensygdom, men rammes den nerve, der styrer blinkemuskulaturen, så kan patienten ikke blinke, og konsekvensen er blindhed. Der er ingen “rekonstruktiv kirurgi” der kan helbrede blindhed.

Åbne sår

Mennesker med følelsesløse hænder og fødder skal lære at være yderst opmærksomme på, at der ikke kommer betændte sår. Når det ikke gør ondt, vil mange overse en revne i fodsålen, fordi der lå en skarp sten. Eller få et sår på hånden, fordi man har skoldet sig. Der kan nemt gå betændelse i sådan et sår, og det tager meget lang tid for sådanne sår at heles. Der skal antibiotika og forbindinger til, og ofte bliver det nødvendigt at amputere for at stoppe betændelsen i at udvikle sig yderligere.

Tab af fingre og tæer

Spedalskhed, der ikke stoppes i tide, kan resultere i, at patienten får følelsesløse arme og ben, og mister fingre og tæer, ja måske en eller begge fødder. Samme patient kan også være ramt af blindhed som følge af sin spedalskhed. Spedalskhed er dog ikke en sygdom, man dør af. Men det kan være overordentligt vanskeligt at forestille sig, hvordan man kan leve på den måde.

Globalt er der 4-5 millioner mennesker med invaliditet som følge af spedalskhed – og dette tal øges årligt med mange gange 10.000. Hver syvende ny patient har allerede udviklet et eller flere handicaps, når de kommer til klinikkerne.