Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Mikrokreditter

Mikrokreditter

Undervisningsmateriale


Når man skal låne penge, så vil banken gerne vide sig sikker på, at man kan betale lånet med renter tilbage over en aftalt årrække. Det betyder ofte, at man skal have et arbejde før, man kan bede om et lån.

Mange af de handicappede og spedalske i Bangladesh har ikke noget arbejde. De kan derfor ikke låne penge til at komme i gang med en virksomhed. Det låser dem ofte fast i en umenneskelig tilværelse som fattige tiggere. Hver dag bliver simpelthen en kamp for overlevelse!

Projektet støtter hver af de 700 låne/spare grupper med nogle få hundrede kroner. Det gør, at gruppens medlemmer kan starte et lille værksted, landbrug eller butik uden at skulle spørge en almindelig bank om et lån. På den måde kan de langsomt spare flere penge op, som andre af gruppens medlemmer kan låne af til at starte deres virksomhed. Ved i starten at give meget få penge til at sætte grupperne i gang hjælper vi altså de fattigste af de fattigste med at skabe deres eget arbejde og tjene penge til mad, tøj, skolegang til børnene og husly. Oven i købet får de råd til at betale lån fra gruppen tilbage og derved hjælpe til, at andre kan låne penge til at starte nye virksomheder op. I gennemsnit betales 98 procent af lånene tilbage. Det er virkelig flot. Når danskere tager lån til hus, bil eller uddannelse, er det heller ikke alle, som kan betale lånet tilbage.

Metoden kaldes for mikrokreditter. Det startede i Bangladesh i 1979, hvor Muhammed Yunus virkeliggjorde sin ide om en landsbybank, der med lidt starthjælp kunne skabe arbejde og økonomi til de fattigste. Det gode ved denne metode er netop, at man får hjælp til at kunne hjælpe sig selv. På den måde kan man selv være med til at skabe nogle varige løsninger på fattigdom. Almindelige ulandsbistand gør ikke mennesker i stand til at forsørge sig selv.

I Danmark har vi siden 1810 gjort noget tilsvarende med sparekasser og andelskasser for at hjælpe mennesker i fattige områder til at kunne klare sig selv.

Selvhjælpsgruppen fører regnskab og holder månedlige møder.

 

 


 PDF-version til udskrivning…


 Organisering

 Danidas Politik

 Handicappedes

Mikrokreditter